Een aantal maanden terug heeft Microsoft Windows 365 gelanceerd. Het is hetzelfde gebouwd als Azure Virtual Desktop maar met de functionaliteiten van de Microsoft 365 tenant. Het is een virtuele werkplek in de Microsoft Cloud technologie. Standaard is deze technologie hetzelfde omdat Microsoft beide oplossingen in de wereld heeft geroepen. Maar toch is het anders, in deze blog leggen wij uit wat de voordelen van Windows 365 en Azure Virtual Desktop zijn.

Cloud Desktop

Voor beide oplossingen geldt dat je op een gemakkelijke en snelle manier jouw digitale werkplek kan realiseren voor nieuwe medewerkers of gebruikers binnen jouw bedrijf, onderneming of organisatie. Beide oplossingen hebben de volgende voordelen:
 • Vanaf ieder apparaat kun je inloggen en heb je toegang tot belangrijke bestanden, programma's en Microsoft 365
 • Investeren in hardware is niet nodig, alles wordt namelijk opgeslagen in de cloud. Ook de servers zijn van Microsoft en staan in de cloud.
 • Hoge beveiligingsmethoden standaard bij iedere versie
 • Gegevens zijn beveiligd en redundant in de Microsoft Cloud opgeslagen.
 • Flexibel en Hybride werken is hier door nog makkelijker.

Wat is Windows 365

Zodra je Windows 365 afneemt beschik je over een virtuele machine met Windows 11. Vanaf dat moment zit jouw werkplek in de cloud en is het beschikbaar vanaf ieder apparaat zoals mobiel, tablet, laptop. Je maakt met Windows 365 eenvoudig verbinding met je favoriete tools, documenten, apps en instellingen.

Omdat alle gegevens en rekenkracht gebeurt in de cloud servers van Microsoft is er geen extra rekenkracht of geheugen nodig op jouw device waardoor je geen hoge investeringskosten in computers of laptops. Daarbij is security bij Microsoft heel belangrijk en de uitgebreide beveiligingsmethoden zitten dus standaard inbegrepen bij Windows 365.

Zodra je de overweging maakt om een Windows 365 machine af te nemen heb je de keuze uit 2 licentie vormen. Windows 365 Business of Windows 365 Enterprise. Daarbij betaal je per gebruiker per maand. Investeren in extra opslag of rekenkracht is niet meer nodig wegens het Pay-Per-User model.

Zodra je kiest voor de Windows 365 Enterprise editie kan jouw IT afdeling de virtuele machine eenvoudig beheren en beveiligen met de Microsoft Endpoint Manager.

Bij ClassICT raden wij Windows 365 aan bij kleine bedrijven. Dit omdat het erg flexibel is en niet prijzig ten opzichte van de Virtual Desktops van Azure. Daarbij is niet mogelijk om remote apps aan te bieden.

Wat zijn de voordelen van Windows 365?

 • Eenvoudig: Krachtige combinatie van veilig werken en het gemak van een computer. Er is geen Azure of VDI kennis nodig om een Windows 365 werkplek op te zetten.
 • Voorspelbaar: Doordat het een pay-per-user model is heb je inzicht in wat de maandelijkse kosten zijn per gebruiker.
 • Platform: DAAS (Desktop-As-A-Service)
 • Beheer: Eenvoudig en snel te beheren en ook te beveiligen met tools als Identity Management, Security Policies en Endpoint Manager van Microsoft.
Verschillen tussen Windows 365 en Azure Virtual Desktop

Wat is Azure Virtual Desktop?

Zodra je voor Azure Virtual Desktop kiest beschik je net zoals bij Windows 365 over een virtuele Windows 11 of Windows 10 cloud werkplek. Vanaf ieder device heb je dan toegang tot je bureaublad en andere apps. Daarbij is Azure Virtual Desktop een goed alternatief voor bijvoorbeeld Citrix en VMWare VDI. Je hebt direct toegang tot alle applicaties die jouw onderneming nodig heeft tijdens het dagelijkse gebruik. Denk aan boekhoudsoftware, ERP-,CRM- en/of CAD-systemen. Bovendien zit de integratie met Microsoft 365 standaard in de Azure Virtual Desktop omgevingen.

Bij Azure Virtual Desktop worden alle gegevens net als Windows 365 direc t opgeslagen in de cloud van Microsoft. Daardoor heeft jouw computer of laptop geen extra geheugen of rekenkracht nodig. Daarbij is zorgen over de beveiliging niet nodig, dit omdat alle gegevens zich bevinden in de Microsoft cloud en niet op jouw computer of laptop.

Je betaalt bij Azure Virtual Desktop per maand naar gebruik van de Azure infrastructure. Daarbij zit dus je opslag, rekenkracht en netwerk inbegrepen. Daarnaast heb je voor de Azure Virtual Desktops een Windows 10 Enterprise Licentie nodig.

Azure is voornamelijk geschikt voor middelgrote tot grote bedrijven.

Wat zijn de voordelen van Azure Virtual Desktop?

 • Flexibiliteit: Uitgebreide opties waardoor je voor iedere medewerker een virtuele desktop kan realiseren met optimale performance en beveiliging.
 • Platform: VDI (Virtual Desktop Infrastructure)
 • (Bedrijfs)applicaties: Virtuel Desktop inclusief toegang tot duizenden remote (bedrijf)applicaties.
 • Beheer: Omdat Azure dit beheerd heb je uitgebreide beveiligingsmogelijkheden waaronder Azure Firewall, Azure Security Center, Azure Sentinel, EndPoint Manager, Identity Manger en daarbij is het gemakkelijk te integreren met bijvoorbeeld Citrix en VMWare

Wat zijn de grootste verschillen?

 • Betaalmodel: Bij Windows 365 betaal je per gebruiker per maand (Pay-Per-User) en bij Azure Virtual Desktop betaal je naar het gebruik van jouw medewerkers per maand (Pay-Per-Use)
 • Beheer: Waar je bij Windows 365 alles eenvoudig kan beheren zijn de functionaliteiten en mogelijkheden bij Azure Virtual Desktop een stuk uitgebreider en beter.
 • Security: Microsoft vind beveiliging heel belangrijk. Daarom hebben beide systemen solide beveiligingsmogelijkheden. Alleen Azure Virtual Desktop is uitgebreider.
 • Remote apps: Bij Azure Virtual Desktop beschikt over de mogelijkheid om Remote Apps te installeren.
 • Controle: Je zult merken dat bij Azure Virtual Desktop meer controle hebt over de inrichting, beheer en beveiliging van de cloud werkplek. Bij Windows 365 neemt Microsoft je veel meer uit handen.

Vrijblijvend adviesgesprek of meer weten?

Ben je geintresseerd in Windows 365 of Azure Virtual Desktop. Onze experts kunnen jouw precies vertellen welke cloud desktop het beste past bij jouw onderneming en medewerkers. Daarbij geven wij volledige ondersteuning op de implementatie en beheer van jouw cloud werkplek. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
author avatar

Remco Straaten

Remco is technisch eigenaar van ClassICT. Samen met Maurice staat hij je graag 7 dagen per week te woord over alles wat te maken heeft met WEB, ICT, Telecom en Hosting diensten. Koffie vindt die heerlijk!

  Recente Blogs

  Thuiwerken, is jouw onderneming er klaar voor?

  Is jouw onderneming en medewerkers klaar voor thuiswerken?

  Als je medewerkers vanuit huis kunnen werken in moeilijke omstandigheden als Corona...
  Lees meer

  Microsoft verhoogt de prijzen voor 365 licenties

  Microsoft heeft vanaf Januari 2022 prijswijzingen doorgevoerd en het licentieprogramma gewijzigd van CSP naar NCE. Wat zijn deze wijzingen en wat heeft dit voor mijn onderneming te betekenen? Je leest het in deze blog.
  Lees meer

  Terug- en vooruitblik op 2021-2022 ClassICT

  2021 was een jaar vol met corona, lockdowns en thuiswerken. Hoe was het jaar van ClassICT? En hoe gaan wij er weer een goed en knallend en vol innovaties 2022 van maken? Je leest het in onze blog
  Lees meer
  NorthC colocaties van ClassICT

  Wat is een colocatie en wat zijn de voordelen?

  Wat zijn colocaties, wat kun je ermee? En is het echt wel zo voordelig als iedereen denkt? In deze blog leggen wij je alles uit over de mogelijkheden binnen de moderne maar zeker ook krachtige datacenters van NorthC en ClassICT.
  Lees meer

  Wat is het verschil tussen Windows 365 en Azure Virtual Desktop?

  Windows 365 is de nieuwste cloud PC oplossing van Microsoft. Wat zijn de voordelen en verschillen met Azure Virtual Desktop? In de nieuwste blog van ons kom je erachter en is de keuze misschien wat makkelijker.
  Lees meer
  Search here...