Wat is hosting?

Wat is hosting en welk hosting pakket is geschikt voor jou?
Om jouw website op het internet te plaatsen heb je hosting nodig. Maar wat is hosting? Waarom is een veilig en snelle hosting noodzakelijk en wat zijn de opties? In dit artikel leggen wij het je uit.

Hosting is niets meer dan een ruimte dat je huurt op een computer die dag en nacht staat verbonden met het internet. Jouw website is een verzameling van bestanden (onder andere de code zelf, de database, afbeeldingen, stijlen, lettertypen..) deze bestanden moet voor iedereen dag en nacht beschikbaar zijn over het hele internet.

Het hosten van jouw website is dus het plaatsen van die specifieke bestanden op een  computer die aangesloten is op het internet. Zie het als een kantoorpand waar jij een kantoor van krijgt.

Die computer is aangesloten op het internet en werkt als opslag voor jouw website en wordt ook wel een (web)server genoemd. Deze (web)servers worden dan vaak opgedeeld in een aantal zogenaamde hosting-pakketten. Deze pakketten kun je ook kopen bij een hosting provider, zoals bijvoorbeeld Vimexx, TransIP of bij ons: ClassICT.

Het bedrijf genaamd YourHosting.nl heeft een video gemaakt over wat hosting nu precies is.

Is een domeinnaam verplicht?

Wanneer je een hosting-pakket ergens afneemt, kent het internet aan die server een paar getallen toe. Deze getallen noemt men ook wel een IP adres. via dit IP adres is jouw site te bereiken, je moet het zien als jouw woonadres maar dan op het internet.

Met dit adres weten jouw gasten precies bij welk huis (server) ze moeten zijn. Echter is een woonadres gemakkelijker te onthouden dan een IP adres, met deze reden is het Domain Name System (DNS) uitgevonden.

De DNS records koppelt het moeilijk te onthouden IP Adres aan een makkelijker te onthouden domeinnaam zoals classict.nl. Wanneer jij een domeinnaam bij dezelfde partij afneemt waar jij je hostingpakket hebt staan wordt meestal deze koppeling tussen de server en domeinnaam automatisch gemaakt. Bij de meeste hostingpartijen kun je ook eerst een domeinnaam registreren waarna je er een hostingpakket aan koppelt. 

Hoe werkt een DNS-systeem?

Iedere keer als jij een domeinnaam intikt in jouw browser, gaat de browser op zoek naar het IP adres wat daarbij hoort. Deze informatie staat vast bij de domeinnaam zelf. Wanneer je ergens je domeinnaam registreert wordt het IP adres van het hosting-pakket daarbij opgeslagen in de DNS-records. De browser kijkt dus via de DNS waar het domeinnaam is geregistreerd en vraagt daar vervolgens het IP adres van het hosting pakket op. Jij als gebruiker merkt er niets van, en ziet alleen het domeinnaam in de browser staan.

Heb ik echt een SSL-certificaat nodig?

Een SSL-certificaat versleuteld de verbinding tussen de browser van je bezoekers en de server waar je website is gehost. Wanneer je de website bezoekt die versleuteld is met een SSL-certificaat, is het niet mogelijk voor anderen om jouw data te onderscheppen. Wanneer deze verbinding niet versleuteld is, dan is het mogelijk dat bijvoorbeeld jouw wachtwoord en e-mailadres worden gelekt wanneer je inlogt op een website. Voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het zelfs verplicht om een SSL-certificaat te hebben wanneer je gevoelige informatie verwerkt.

Wanneer jouw website is beveiligd met een SSL certificaat zie je dat aan het slotje in de adresbalk. Daarnaast maakt die website dan een verbinding via het https protocol in plaats van het minder veilige http protocol

ClassICT is beveiligd met een SSL certificaat
Een voorbeeld van deze site in Microsoft Edge. Je kunt een beveiligde website herkennen aan het feit dat er https in plaats van http voor de domeinnaam staat. Bovendien zie je in veel browsers een slotje staan voor de domeinnaam.

Wat zijn de kosten van een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat kost gemiddeld tussen de €10,- en €80,- per jaar, het is natuurlijk afhankelijk van een aantal punten. Wil jij bijvoorbeeld meerdere websites onder één certificaat laten vallen? Dan kost dit vaak meer. Een simpel, maar ook zeer veilige certificaat heb je meestal al voor €10-€20 per jaar.

Omdat de bescherming van onze gegevens zo belangrijk is, is in Amerika de organisatie Let’s Encrypt opgericht deze partij biedt zelfs gratis certificaten aan. Deze certificaten zijn net zo veilig als de betaalde varianten, dus zeer zeker een aanrader voor iedere website! Wil jij hier ook gebruik van maken? Kijk dan of jouw provider de registratie van een Let’s Encrypt certificaat mogelijk maakt. Uiteraard kunnen wij van ClassICT je helpen bij het installeren en configureren van jouw certificaat en bieden we zelf ook de mogelijkheid voor onze hosting-pakketten gratis Let’s Encrypt certificaten aan.

Hoe maak ik mijn eigen e-mailadres?

Wil jij e-mailen onder je eigen domeinnaam, bijvoorbeeld [email protected]? Geen probleem! E-mailadressen zijn gekoppeld aan je domeinnaam. Om te kunnen mailen met [email protected] moet je het domeinnaam classict.nl wel in jouw bezit hebben.

Heb je het domeinnaam geregistreerd en is het in jouw bezit? Heb je een hosting-pakket aangevraagd? Mooi! Dan kun je nu aan de slag met het aanmaken van jouw persoonlijke e-mailadressen. Dit kun je vaak zelf doen door in te loggen op je hosting-omgeving. 

Heb je een provider waarbij je zelf niets hoeft te doen en alles voor je wordt geregeld (zoals dat bij ClassICT het geval is), dan kun je altijd even bellen, mailen of een ticket aanmaken en dan wordt alles automatisch in orde gemaakt. Je ontvangt daarna een mailtje met alle benodigde gegevens.

Nadat je een e-mailaccount hebt aangemaakt moet deze uiteraard nog worden gekoppeld aan jouw computer of telefoon. Om dit te doen zijn er handige handleidingen, die je precies uitleggen waar je welke gegevens moet plaatsen, die je hebt ontvangen bij het aanmaken.

Welke soorten hosting bestaan er?

Hosting komt er in verschillende maten en soorten, afgestemd op de verschillende behoeftes en wensen. Men onderscheidt hosting vaak in de volgende soorten:

 • Shared hosting: Bij shared hosting worden worden er op 1 server meerdere sites gehost tot wel 100en. Je deelt dus één server met een hoop andere websites. Het enige voordeel is dat het vaak goedkoper is dan andere hosting-pakketten. Je deelt namelijk de server met veel andere partijen, en dus zijn de kosten voor de hostingpartijen niet hoog. Het nadeel is dat als het druk is op een site die net op jouw server staat, alle andere sites samen met die van jou daar last van hebben. Daarom zijn er tijdens piekuren altijd veel storingen en meldingen van een trage website.
 • Dedicated hosting: In plaats dat je een server krijgt waar honderden partijen op zitten krijg je een server voor jezelf! Op deze manier heeft het verkeer op andere websites geen invloed op jouw website. Echter zijn deze servers helaas wel een stuk prijziger, omdat hostingpartij een hele server aan jouw geeft en daar verder niets meer mee kan.
 • Virtual Private Server (VPS): Een VPS is een eigen virtuele server op een netwerk van fysieke servers. Elke virtuele server heeft een eigen besturingssysteem en eigen bestandssysteem. Je hebt een volledig eigen server tot je beschikking, waar je alles mee kan doen wat je ook maar wilt doen, MAAR je moet deze ook zelf beheren, updaten, en beschermen tegen DDOS aanvallen of andere virussen.  Dit is niet iets voor beginners! Het voordeel daarentegen van een VPS is dat je een echte eigen server hebt die niet wordt beïnvloed door andere websites en virtuele servers op dezelfde fysieke server. Daarom zijn deze VPSen vaak redelijk  betaalbaar. Het nadeel is dan wel dat je er volledig zelf voor verantwoordelijk bent voor het beheer. En dat kan na verloop van tijd een lastig karweitje worden.
 • Managed Hosting: Bij managed hosting wordt alles voor je uit handen genomen, je hoeft zelf niets meer te doen, zoals het updaten, beheren en beschermen van je server. Je spreekt met je hosting partij af hoe krachtig jij jouw server wil hebben en zij doen de rest. De voordelen lijken duidelijk, nooit meer zrogen en omkijken naar je server/hosting. Het enige nadeel goedkoop is anders….

Kan ik mijn website niet hosten op mijn computer thuis?

Vraag jij je zelf niet af: “kan ik mijn website niet hosten op mijn eigen computer”? Dan is het antwoord: ja, dat kan. Daarentegen is het niet een slim plan… Om jouw website op je eigen computer te laten draaien. Waarom niet? Jij moet jouw computer bereikbaar maken voor het hele internet en jouw computer moet dag en nacht aanstaan. Als jouw computer uitvalt of er is stroomstoring, is jouw website onbereikbaar. Daarentegen is het geen goed idee om jouw hele computer open te stellen aan het internet. Daar komen namelijk brave, maar ook minder vriendelijke mensen op af. Er is veel technische kennis voor nodig om jouw computer volledig bloot te stellen aan het internet. De meeste internetproviders zoals KPN, Ziggo, T-Mobile denken hier hetzelfde over en hebben het daarom dus ook moeilijk gemaakt om jouw computer open te stellen aan de hele wereld.

Hosting en onderhoud van ClassICT

In plaats dat jij je hosting pakket bij andere hosting providers afneemt, kan jij de hosting van jouw website ook aan ons overlaten. De voordelen dat jij je website bij ons laat hosten is dat wij niet alleen jouw hosting verzorgen maar ook het onderhoud ervan. Bovendien zorgen wij ervoor dat servers en de software altijd up-to-date is. Wat is het voordeel? Normaal kosten deze pakketten als gauw meer dan €60,- per maand zonder het onderhoud van jouw website. Wij bieden deze pakketten al aan vanaf  €9,95 per maand. Ook  heb jij de mogelijkheid om jouw website volledig door ons te laten onderhouden. Dit totaalpakket inclusief hosting begint al vanaf €37,95 per maand.

Is onderhoud echt zo belangrijk?

Achterstallig onderhoud kan ervoor zorgen dat jouw website gevaar loopt en de kans om gehackt te worden steeds groter wordt. Onder achterstallig onderhoud verstaan wij vooral het niet updaten van de plug-ins, templates en het CMS systeem WordPress zelf. Veel updates zijn er niet alleen voor de functionaliteiten, maar ook om de veiligheidsrisico’s zo klein mogelijk te maken. Neem jij bij ons het totaalpakket af? Dan zorgen wij dat jouw website altijd up-to-date is. Daardoor draag jij deze zorg over aan de experts van ClassICT.

Dit zit standaard in onze hosting pakketten

Bij onze hosting-pakketten zijn de volgende zaken standaard geïntegreerd:

 • Snelle en uitbreidbare SSD-hosting.
 • Let’s Encrypt SSL-certificaat.
 • PHP 7.2 (maakt je site extra snel).
 • Inclusief domeinnaam.
 • Onbeperkt aantal mailboxen.
 • Gratis verhuisservice.
 • Dagelijkse veiligheidschecks.
 • Dagelijks backups.

Test gratis één maand onze hosting

Heb je last van een trage website? Wij regelen vrijblijvend een account, zodat jij de snelheid van onze hosting kunt ervaren. 100% vrijblijvend!

Delen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Laatste blog posts

Microsoft 365

Waarom overstappen met jouw bedrijf naar Microsoft 365

In deze tijden zijn flexibele werkplekken, thuiswerken en bij de klant of op locatie werken heel belangrijk. Er is in deze tijd dus bijna nooit een vaste werkplek maar een flexibele werkplek. Daarnaast wil je dat jouw werkplek altijd en overal probleemloos werkt. Microsoft 365 bestaat al enige tijd maar heeft in deze periode een goede doorstart gemaakt om bij veel organisaties toch de overstap te maken. Servers waar bestanden op draaien en alle medewerkers op inloggen is dus met Microsoft 365 verleden tijd.

Wat is hosting en welk hosting pakket is geschikt voor jou?
Hosting

Wat is hosting?

Om jouw website op het internet te plaatsen heb je hosting nodig. Maar wat is hosting? Waarom is een veilig en snelle hosting noodzakelijk en wat zijn de opties? In dit artikel leggen wij het je uit.