Bij ClassICT bieden wij colocatie diensten aan, maar wat is het? Die vraag krijgen wij heel vaak van onze klanten en daarom hebben wij voor jullie een blog opgesteld waar wij dieper in gaan op onze colocatie diensten. Wat zijn colocaties, wat zijn de voor- en nadelen van een colocatie en hoe kan ik een colocatie afnemen?

Colocaties wat zijn het?

Colocatie is een dienst waarin jij als ondernemer een of meerdere “eigen” server(s) kan plaatsen in een serverkast van de hostingprovider. Zo kun je profiteren van betrouwbare verbindingen en stroomtoevoer. Daarvoor in ruil betaal je maandelijks een bedrag voor die plek in de serverkast, netwerkverbinding, stroomverbruik maar ook eventuele andere faciliteiten. Je maakt dan gebruik van een professioneel datacenter waar de provider zoals ClassICT dan gebruik van maakt.

Colocaties zitten anders in elkaar ten opzichte van dedicated servers. Bij dedicated servers de hostingpartij eigendom van de server en bij een colocatie is dit volledig van je zelf. Je bent dan wel zelf verantwoordelijk voor zowel de hard- als software van de servers. Het enige wat de hostingpartij namelijk doet is er zorg voor dragen dat jij een hoge uptime krijgt. Sommige hostingpartijen bieden hierin wel weer oplossingen zoals managed colocaties maar dit is niet bij iedere partij zo.Meestal kun je bij colocaties kiezen uit verschillende maten binnen een serverkast oftewel rackspace. Rackspace wordt uitgedrukt in Rack Units (U). Meestal is een serverkast 19 inch (48,26cm) of 23 inch (58,42) hoog. één rack unit (1U) staat gelijk aan een hoogte van 1,75 inch, oftewel 4,445 centimeter

Wat zijn de voordelen van een colocatie?

Kostenbesparing

Zodra je een overstap maakt naar externe partijen zal dit altijd een besparing van de kosten opleveren. Het is namelijk zo dat een ICT-afdeling niet alleen mensen maar ook de middelen nodig heeft om alles goed te kunnen laten functioneren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede monitoring en support van jouw onderneming en medewerkers. 

Colocatie oplossingen kunnen heel uitgebreid zijn en dus ook vele voordelen bieden zoals ondersteuning, beveiliging, redundantie en connectiviteit tegen voordelige kosten ten opzichte van een “on premise” omgeving. Daarbij is een externe partij vaak gespecialiseerd in die specifieke dienstverlening en kan de verzekering geven dat jouw data wordt opgeslagen in een veilige en betrouwbare omgeving. Het inhuren van bijvoorbeeld beveiligingspersoneel, kostbaar onderhoud van apparatuur, migraties, stroomuitval wordt allemaal tot het kleinste geval beperkt. Daardoor kun jij je op de productiviteit en hostingpartijen op de continuïteit focussen.

Redundantie

Kosten besparen is heel erg fijn maar jij wilt ook als manager van jouw onderneming graag verzekerd zijn dat alle gegevens veilig worden opgeslagen. Down-time of verlies van data kan jouw onderneming behoorlijk schaden. Er kunnen namelijk meerdere oorzaken zijn als je data verlies hebt denk bijvoorbeeld aan: migratie naar een nieuw kantoor, stroomuitval, beveiligingsapparatuur, verouderde apparatuur of natuurrampen. Wat doe je als je geen toegang meer hebt tot de servers in jouw kantoor of in het datacenter? In tegenstelling tot natuurrampen of de door de mens veroorzaakte rampen, zoals COVID-19 kan het zich verspreiden op grotere schaal door verschillende landen en continenten. Daar kunnen dus de gevolgen van komen en daardoor medewerkers niet langer op kantoor mogen werken. Hoe krijg je dan toegang tot de belangrijke gegevens of IT-infrastructuur?

Colocaties bieden meerdere faciliteiten zoals generatoren en systemen om back-ups te maken van jouw omgeving. Ongeacht wat er dan gebeurd, ongeacht de omstandigheden. Daarbij bewaakt het datacenter 24/7 jouw systemen. Zij investeren de tijd en energie die nodig is om die 100% uptime garantie voor jouw onderneming te kunnen leveren. In de datacentra is dat de 1e en dus hoogste prioriteit. Zodra je dit intern allemaal gaat doen is dit vaak een tijdrovende klus met veel risico’s. Daarom is dit een echt pluspunt waarom je kiest voor een colocatie.

Ondersteuning

Alle colocatie leveranciers en providers zullen in samenwerking met de datacenters er dus alles aan doen om jouw continuiteit te garanderen. Met de 24/7 ondersteuning kun je er zeker van zijn dat jouw systemen worden onderhouden door echte experts en gecertificeerde ingenieurs die als een verlengstuk voor jouw onderneming zullen dienen. De 24/7 ondersteuning heeft veel voordelen die meteen aandacht vereisen. Wanneer er spontaan bijvoorbeeld een harde schijf kapot gaat kunnen hun er voor zorgen dat die gerepareerd wordt. Daarbij biedt het voor jou rust, wetende dat jouw servers in veilige handen zijn door de datacenters en experts.

Infrastructuur

Een van de beste en grootste voordelen van colocaties zijn de robuuste, hypermoderne IT-infrastructuur om alle gegevens van jouw klanten op te slaan. De colocatie oplossingen van datacenters biedt bedrijven vele voordelen die bij on-premise omgevingen vaak niet eens mogelijk of betaalbaar zouden zijn.

Datacenters beschikken namelijk over middelen om een volledige IT-infrastructuur op te zetten, te implementeren en uiteindelijk ook te onderhouden. Dat is ook nodig om de grote hoeveelheden data en servers correct te hosten en te onderhouden. Datacenters bieden niet alleen de beste apparatuur maar ook de beste ondersteuning voor het leveren van stroom, bandbreedte, koeling en redundantie binnen één plan. Als je dit soort systemen intern probeert te implementeren kan dit al snel jouw IT-budget overschrijden. Daarbij hebben veel bedrijven ook niet de tijd of het geld om de implementatie en onderhoud van deze complexe hardware uit te voeren. Door gebruik te maken van colocatie kunnen ondernemingen zoals die van jou gebruik maken van geavanceerde omgevingen die zijn toegewezen door de datacenterfaciliteiten. Hierdoor profiteer je van de best geoptimaliseerde infrastructuur voor jouw zakelijke behoeften.

Wat zijn colocaties? ClassICT

Colocaties afnemen bij ClassICT

Bij ClassICT bieden wij hoge kwalitatieve colocatie oplossingen voor zowel managed als unmanaged. Samen met onze vaste datacenter partner NorthC kunnen wij kwalitatieve en krachtige colocatie oplossingen bieden die voor jouw onderneming geschikt zijn. De datacenters van NorthC zijn perfect ingericht voor de hoogste performance en uptime voor de beste prijs. Omdat wij partner zijn kunnen wij je precies vertellen welk datacenter goed is en wat de mogelijkheden zijn.Wij kunnen colocatie aanbieden in:
  • Regio Amsterdam
   • Aalsmeer
   • Almere
   • Amsterdam
   • Oude Meer
  • Regio Rotterdam- Den haag
   • Delft
   • Rotterdam Waalhaven
   • Rotterdam Zestienhoven
  • Andere regio’s Nederland
   • Eindhoven
   • Groningen
   • Nieuwegein
  • Duitsland
   • München
   • Neurenberg
Ook zijn er mogelijkheden om colocatie af te nemen op verschillende locaties. Deze kunnen vervolgens door onze regio-connect-ring met elkaar gekoppeld worden. Met deze dienst is down-time bijna onmogelijk geworden.

Vrijblijvend adviesgesprek of meer weten?

Ben je geïnteresseerd in de colocatie oplossing van ClassICT? Onze experts kunnen je precies vertellen welke oplossing het beste past bij jouw onderneming en medewerkers. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
author avatar

Remco Straaten

Remco is technisch eigenaar van ClassICT. Samen met Maurice staat hij je graag 7 dagen per week te woord over alles wat te maken heeft met WEB, ICT, Telecom en Hosting diensten. Koffie vindt die heerlijk!

  Recente Blogs

  Thuiwerken, is jouw onderneming er klaar voor?

  Is jouw onderneming en medewerkers klaar voor thuiswerken?

  Als je medewerkers vanuit huis kunnen werken in moeilijke omstandigheden als Corona...
  Lees meer

  Microsoft verhoogt de prijzen voor 365 licenties

  Microsoft heeft vanaf Januari 2022 prijswijzingen doorgevoerd en het licentieprogramma gewijzigd van CSP naar NCE. Wat zijn deze wijzingen en wat heeft dit voor mijn onderneming te betekenen? Je leest het in deze blog.
  Lees meer

  Terug- en vooruitblik op 2021-2022 ClassICT

  2021 was een jaar vol met corona, lockdowns en thuiswerken. Hoe was het jaar van ClassICT? En hoe gaan wij er weer een goed en knallend en vol innovaties 2022 van maken? Je leest het in onze blog
  Lees meer
  NorthC colocaties van ClassICT

  Wat is een colocatie en wat zijn de voordelen?

  Wat zijn colocaties, wat kun je ermee? En is het echt wel zo voordelig als iedereen denkt? In deze blog leggen wij je alles uit over de mogelijkheden binnen de moderne maar zeker ook krachtige datacenters van NorthC en ClassICT.
  Lees meer

  Wat is het verschil tussen Windows 365 en Azure Virtual Desktop?

  Windows 365 is de nieuwste cloud PC oplossing van Microsoft. Wat zijn de voordelen en verschillen met Azure Virtual Desktop? In de nieuwste blog van ons kom je erachter en is de keuze misschien wat makkelijker.
  Lees meer
  Search here...